Loki-szurkolók halálos balesete: egy év után sincs ítélet

Berettyóújfalu – A lengyel kamionos vallomást tett a bíróságon, nem érzi magát bűnösnek, állítása szerint megfelelő módon cserélt kereket.

Mint ismert, tavaly február végén a 47-es főúton egy kamionnal frontálisan ütközött egy autó, amiben a Békéscsaba elleni kézimeccsről hazatérő Loki-szurkolók ültek. Egy 28 éves, egy 25 éves és egy 23 éves férfi a helyszínen életét vesztette, míg egy 28 éves férfit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők.

A szurkolók Debrecen felé haladtak, amikor egy szembejövő lengyel kamion egyik kereke elszabadult és nekicsapódott az autónak. Emiatt a kocsi áttért a szembejövő sávba és összeütközött egy másik kamionnal.

A lengyel kamionos a szökés, elrejtőzés veszélye miatt előzetes letartóztatásba került, így az első tárgyalásra bilincsben, vezetőszárral vitték, később azonban megszüntették az előzetesét, szabadlábon védekezik.

A 31 éves férfit kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják. A vádirat szerint a baleset előtt kicserélte a jobb hátsó kereket, mert látta, hogy baj van a csavarokkal. Azonban a cserénél balesetveszélyes módon, nem megfelelő nyomatékkulcsot használt, hanem házilag összeállított kerékszerelő eszközöket. Ráadásul csak a külső abroncsot cserélte ki, a belsőt nem. Az újonnan felrakott kereket azokkal a csavarokkal rögzítette, amelyek menete már teljesen elhasználódott.

Ez a lerepülő kerék okozta a tragédiát

A vádirat szerint a műszaki hiba elhárítása után a vádlott azt tervezte, hogy Berettóújfalu elérését követően még ellenőrzi a kerekek rögzítését, ennek ellenére nem közlekedett fokozott óvatossággal, helyenként 91 kilométer/óra sebességgel haladt a főúton.

Az ügyészség szerint a vádlott több közlekedési szabályt is megszegett, többek között nem tartotta be a pótkocsis járműszerelvényekre vonatkozó 70 kilométer/órás sebességet, illetve olyan járművel közlekedett, amely műszaki-, biztonsági állapota nem felelt meg a jogszabályban meghatározott feltételeknek.

Az ügyben kedden újabb tárgyalást tartott a Berettyóújfalui Járásbíróság. Amennyiben a bizonyítási eljárás befejeződött volna, úgy elhangozhattak volna a perbeszédek, és megszülethetett volna az első fokú ítélet is. Csakhogy mindebből semmi nem lett, elhúzódott a tárgyalás és még a perbeszédekre sem került sor. Délelőtt videófelvételeket tekintettek meg (a derecskei benzinkút térfigyelő kameráin látszott, ahogy kereket cserél a sofőr), délután pedig főként a lengyel kamionos beszélt.

A férfi vallomást tett a bíróságon, állítása szerint megfelelő módon cserélte ki a kereket, így nem érzi magát felelősnek. A kamionos emellett úgy véli, a rendőrség több hibát elkövetett a nyomozás során. A tárgyalássorozat a későbbiekben folytatódik.

A Büntető törvénykönyv szerint aki gondatlanságból olyan közúti balesetet okoz, melyben kettőnél több ember veszíti életét, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

DehirLoki-szurkolók balesete: vallomást tett a kamionos

 

http://www.dehir.hu

Facebook hozzászólások

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ezt olvastad?

László Csaba: Elnézést kell kérnünk a szurkolóktól!

Egy gólos vereséget szenvedett hazai pályán a DAC