“Betyárbecsület”, avagy az igazmondó fideszes

Most,hogy a fidesz rátette a kezét az origo.hu-ra… Már itt is az interjú Kubatov Gáborral. Az interjú közepe érinti az ultrákat,ha esetleg valaki nem kíváncsi a PR dumára.

Fradimob kommentár:

Jó duma, ez a kell a szkenner,hogy ne legyen balhé, mert akkor elmegy a szponzor. De! Itt csak olyan szponzor van,aki kényszerből,cserebere mutyiból van nálunk, tehát nem fog elmenni csak akkor ha ezt mondják,engedik neki. Ezek között van külföldi multi is, javasoljuk megnézni az elmúlt fél év német,francia vagy akár angol lelátói videóit. Utcai harcok,lelátói balhé,pályán verekedés, pirotechnika. És egy szponzor sem ment el az adott klubtól. Sőt. Szinte minden európai klubnál elfogadott az ultrák edzéslátogatása. Nálunk is az volt,amikor még Kubatov Gábor fiatalon az edzéslátogatók csoportjába tartozott. Ez is csak egy felesleges uszító duma. És. Ha egy játékost a szurkolók bántani akarnak, akkor azt nem edzésen teszik, és a szkenner sem menti meg a játékost,hanem valamelyik éjszakai klub VIP részlegén megvárják míg felszívják a csíkot a sztárok és lecsapnak. Stb.stb.

De legalább már beismerik,hogy egy ponton hibáztak.


Miért égett rá a vénaszkenner szó a Ferencvárosra?

Ha követtünk el hibát, akkor azzal követtük el, amikor először kommunikáltunk erről. Ha akkor világosan elmondjuk, hogy ez egy teljesen átlátható rendszer, hogy nem jutunk semmiféle olyan adathoz, amelyek személyiségi jogokat sértenek, akkor talán másképpen alakul ez a történet.  A stadionépítés közben, a műszaki fejlesztésben volt először leírva, hogy vénaszkenner lesz a Groupama Arénában. Ekkor kellett volna nagyon tudatosan kommunikálni mindezt – ez elmaradt, mondjuk ki őszintén, ezt a hibát elkövettük, mert akkor a megfelelő tájékoztatás helyett megindultak a találgatások. 

Az ultrák azonnal felkapták a témát, nem lehetett őket meggyőzni arról, hogy a történet nem úgy van, ahogy ők gondolják. Két és fél év alatt azért kiderült, hogy ez a berendezés senkinek sem árt, nem sérti a személyiségi jogokat.  Én nem vagyok az ultrák ellen, hiszen közülük jöttem, nagyon jól ismerem ezt a fajta kultúrát. De az a csibészbecsület, amely a mi időnkben megvolt, ma már nincsen meg. Anno, ha valaki valamilyen butaságot elkövetett, vállalta érte a felelősséget. Ma ez nincs így. A vénaszkennerre azért van szükség, hogy ha valaki balhét csinál a stadionban, akkor a következő mérkőzésen már le legyen erre lehetősége, hiszen a bajkeverőt ki tudjuk tiltani, nem tud többet bejönni, ugyanis mindenkinek felelősséget kell vállalnia a tetteiért.

Miközben a vénaszkennert a szurkolók egy része nem tudja elfogadni, a drukkerek egy kis csoportja már nem jár be az öltözőbe, sőt, a csapat buszáról sem szed le játékosokat. Talán abban az önt kritizálók is egyetértenek, hogy ez így normális, nem?

Egy éve voltam elnök, amikor az egyik újpesti mérkőzés előtt 200 drukker bejött az edzésünkre, és a kezdőkörben tartott eligazítást a játékosoknak és Détári Lajos vezető edzőnek. Amikor arra kértem őket, hogy ezt ne tegyék, szó nélkül otthagytak, és elsétáltak mellettem. Ez azért megviselt. Mi lett volna a következő lépés? Megpofozzák a csapatunkat?  Bezártuk az edzéseket, a népligeti sportközpontba sem jöhetnek be csak úgy a drukkerek. Azért, mert nem ez a dolguk. Bár elnökként ez volt az első ilyen „élményem”, ezt követően három évig mégis arra törekedtem, hogy mindenkivel konszenzusra jussak.

Arról beszéltem nekik, hogy a viselkedéskultúrát és a szabályokat el kell fogadni – a vénaszkenner használata erről szól, semmi másról. Talán a csapat most is jobban állna, ha ezek a fanatikus drukkerek bent lennének a stadionban, de bizonyos dolgokból nem tudok engedni. Nekünk minden szponzori szerződésben benne van az, hogy a stadionban történő erőszakos cselekmények esetén a támogatónak joga van egyoldalúan felmondani a szerződést. Ezt pár olyan ember miatt, akik nem hajlandóak elfogadni a szabályokat, nem fogom kockára tenni. Tudom, hogy ez egy alapvetően más látásmód, mint ami eddig Magyarországon divatban volt. Sok követőnk, társunk nincs is az első osztályban. 

Kilencvenhétezer olyan ember él az országban, akik kiváltották a Ferencváros új szurkolói kártyáját. Ugyanakkor a hazai bajnoki mérkőzéseiken még egyszer sem volt teljesen telt ház az Üllői úton. Hol van ez a sok kártyával rendelkező drukker?

Amikor 2004-ben megnyertük a bajnokságot, 6600 volt a hazai meccseink átlagos nézőszáma, míg tavaly ez 7700 fölött volt. Tudom, hogy ez sem sok, de azért akad némi előrelépés.  A rendszerváltásig szerintem semmi baj nem volt a magyar szurkolók mérkőzésre járási szokásaival. 1990 után megjelentek az ultramozgalmak, amelyek egyet jelentettek a stadionokon belüli erőszak elterjedésével – ez sokakat eltántorított attól, hogy kimenjenek a mérkőzésekre. Soha nem felejtem el, amikor a Groupama cég lett a mezszponzorunk. A Debrecennel játszottunk, meghívtam arra a meccsre Franciaország budapesti nagykövetét és a cég francia igazgatóját. 

A stadion előtt a két szurkolótábor pont akkor csapott össze, amikor ezek az emberek megérkeztek. És kaptak a gázspray-ből. Soha többet nem láttam őket egyetlen meccsünkön sem. Húsz év alatt égett ránk, hogy a Fradi-meccseken mindig balhé van. Ettől megszabadulni nagyon nehéz.  A mostani helyzet egyfajta kultúraváltás. Vannak olyan felvetések, hogy a nézők azért maradnak el, mert drágának tartják a jegyeket. Nálunk most bérletesként lehet akár 1400 forintért meccsre járni. Ez kevesebb, mint egy mozijegy ára. A most elindított fél áron a stadionokba program sem kínált erre megoldást. De elismerem, lehetnénk többen. Ugyanakkor a mi szurkolóink átlagosan 106 kilométerre laknak a stadiontól. A Ferencváros egy országos brand. A kártyát nem csak Budapesten élők váltották ki. 

Hogyan lehet az elmaradt nézőket visszahozni a meccsekre?

Semmiképpen sem úgy, hogy márciusban egy hétköznap este 20.30-kor játszunk kupavisszavágót Kispesten, aznap, amikor a lányaink a Győr elleni kézilabda-rangadót vívják, vagy este lép pályára a Bayern München, játszik a Barcelona vagy a Real Madrid. Úgy sem, hogy a nézőknek gyakran fogalmuk sincs arról, mikor lesznek a mérkőzéseink, hogy a bérletvásárlásnál az időpontokról vajmi keveset tud a szurkoló.

Amúgy mi kétévente saját erőforrásból reprezentatív közvélemény-kutatást is végzünk. A legutóbbiból, a 2015-ösből az derült ki, hogy Magyarországon 1 millió 684 ezer ember van, aki első vagy másodlagos preferenciaként a Ferencvárost támogatja.  Ezen a listán jócskán lemaradva a második a Debrecen, a harmadik az Újpest.

Valóban létezik konfliktus a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Ferencváros között?

Nem, mert konfliktus akkor lenne, ha haragudnánk egymásra, mi viszont csak jobbító szándékkal jelezzük a problémáinkat. Csányi Sándor elnök úrral kifejezetten jó viszonyban vagyok.  Mi csak azzal voltunk elégedetlenek, ahogy az apparátus bizonyos kérdésekben dolgozott. Mert Csányi Sándor összes intézkedése azért történt, hogy a magyar labdarúgás jobb legyen.

„Csányi Sándorral kifejezetten jó viszonyt ápolok”

Több mint negyvenezer szurkolónkat tudjuk közvetlenül elérni, velük rendszeresen levelezünk. Kíváncsiak vagyunk a véleményükre.  A Facebookon hatalmas, 233 ezres követőtáborunk van, messze a legnagyobb idehaza. A honlapunkat naponta akár 40 ezer egyedi látogató nézi. Újságot adunk ki, amely több ezer példányban fogy el. Az M4 Sport egyik legnézettebb magazinműsora a Fradi TV. Ezen a területen mi jól megvagyunk, köszönjük. Ami az országos médiumokat illeti, azokkal, akiknél látjuk a magyar sport iránti elkötelezettséget és jóindulatot, bármikor szívesen kommunikálunk.

De azzal a jelenséggel nem tudunk mit kezdeni, hogy egy orgánum, amikor az ultrák még bent voltak a stadionban, azt írta róluk, hogy fasiszták, most, amikor nem jönnek be, akkor szegények. Az engem ért támadások nagy része persze nem sportszakmai, hanem politikai tőről fakad. Van az úgy, hogy én bármit mondok, egyesek akkor is az évek során berögzült álláspontjukat szajkózzák. Ezeket az embereket úgysem tudom meggyőzni. Még a sportnapilappal is volt korábban konfliktusunk. Kétszer is volt olyan időszak, amikor bojkottáltuk őket. Amikor belátták, hogy hibáztak, hogy az eljárásuk nem volt sportszerű, és ezt tisztáztuk, újra nyílt és tiszta lett köztünk a kommunikáció. Mi csak annyit kérünk, hogy mindenki az igazat írja meg. Mint ahogyan mi is mindig csak az igazat mondjuk.

Facebook hozzászólások

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ezt olvastad?

Az MLSZ megbüntette a Fradit és az Újpestet

Ismét ülésezett a Fegyelmi Bizottság.