A Kop búcsúja

1994-ben ezen a napon válthattak utoljára állóhelyi jegyet az Anfielden a Liverpool FC szurkolói.

A Vörösök aznap a Norwich Cityvel mérkőztek az angol bajnokságban, a világszerte ismert stadion kapu mögötti lelátóján, a Kopban már egy órával a mérkőzés előtt gombostűt sem lehetett volna leejteni. Ez volt ugyanis a lelátórész búcsúmérkőzése!
A Kop – amely a világ valamennyi futballszurkolója számára ismert fogalom – névadója Ernest Edwards, a Liverpool Echo egykori újságírója volt, ő illette először ezzel a névvel azt a földdel feltöltött területet, amelyre 1906-ban építettek lelátót.

Edwardsot a Spion Kop ihlette meg, az a dél-afrikai domb, ahol az angol-búr háborúban súlyos csaták dúltak. A lelátót 1928-ban látták el tetővel, a stadion nézőcsúcsát pedig 1952. február 2-án regisztrálták, amikor a FA-kupa negyedik fordulójában 61 905-en váltottak jegyet a Wolverhampton Wanderers elleni összecsapásra.

A Norwich City elleni mérkőzést megelőző ünnepségen a klubtörténet több legendás alakja is részt vett, óriási ünneplésben részesült Joe Fagan, a negyvenes és az ötvenes évek legjobbjai, Albert Stubbins, Billy Liddell, a nyolcvanas évek ünnepelt csillaga, Kenny Dalglish, valamint Bill Shankly özvegye, Nessie is. A legendás edző, Shankly nevéhez fűződik az a kijelentés, hogy a liverpooli közönség egy gól pluszt jelent a csapatnak, képes arra, hogy a szó szoros értelmében befújja a labdát a kapuba. A szurkolók örök háláját és tiszteletét leginkább Nessie érezhette, hiszen férjére emlékezve perceken keresztül dübörgött a vastaps.

Az állóhelyek megszüntetését az 1989. április 15-én, a sheffieldi Hillsborough stadionban történt tömegkatasztrófa után határozták el, az angol szövetség rendelkezése értelmében az 1994–95-ös szezontól az első liga valamennyi stadionjában csak ülőhelyek lehettek. A búcsú, a Norwich City elleni hazai bajnoki nem sikerült a legszebben, a vendégek Jeremy Goss 35. percben (éppen a Kop előtti kapuba talált be a támadó) szerzett góljával 1-0-ra győztek.

Liverpool FC–Norwich City 0-1 (0-1)
Liverpool, Anfield, 44 339 néző, vezette: Hill.
Liverpool FC: James – R. Jones, Dicks, Nicol, Ruddock, Clough (Hutchison, 71.), Barnes, Whelan, Redknapp, Rush, Fowler. Edző: Evans.
Norwich City: Gunn – Bowen, Crook, Culverhouse, Ekoku, Woodthorpe, Polston, Goss, Ullathorne, Sutton, Prior. Edző: Deehan.
Gólszerző: Goss (35.).

Global Soccer

Facebook hozzászólások

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ezt olvastad?

Házon belüli leszámolás az angol negyedosztályban

A Cambridge Unitednél egy szóváltás következményeként szabadultak el